Winand Gábor

Winand Gábor

Útkeresése éveiben Winand Gábor előbb az operához vonzódott, de ez irányú tanulmányokra nem adódott lehetősége, így valójában csak 1983-tól – a Zeneakadémia Jazz Tanszakán megkezdett énektanulmányaitól – vált egyértelművé, hogy a jazz az igazi műfaja. S bár korábban klarinétozni is tanult illetve emellett szaxofonon és fuvolán is olyan szinten játszik, hogy hangszeres zenészként is számon tartják kollégái, Winand Gábor mindenekelőtt jazzénekes. Pontosabban: a kortárs jazz első számú énekese Európában.

2001-ben a Magyar Rádió énekes tehetségkutató versenyén zsűritagként működött közre, és fellépett a gálakoncerten. Ezután a zsűri elnöke, Al Jarreau nagy elragadtatással nyilatkozott róla, és saját koncertjén is színpadra invitálta. Gyakran szerepel hangszeres és énekes minőségben felesége, a kubai énekesnő, Elsa Valle együttesében. Saját kvartettjében Rozsnyói Péter zongorázik, Orbán György bőgőzik és Dés András ütőhangszereken játszik. Újabban duó formációban is koncertezik Oláh Kálmánnal.

Első szólólemeze, a “Corners Of My Mind” 2002-ben a legfontosabb francia jazzmagazin, a Jazzman “Choc de l’année” díját nyerte el az év egyik legkiemelkedőbb lemezeként. A további, BMC kiadónál megjelent lemezei is mind jelentős nemzetközi sikert értek el: “Agent Spirituel” (2003), “Different Garden” (2004), “Opera Budapest” (2006), “Fabulas” (2009). Saját repertoárjával az elmúlt években számos külföldi meghívást kapott, így például a Jazz Festival de Souillac, a Jazz Festival de Tours, a Crest Jazz Vocal, a Mitteleuropa Jazz Festival Schiltingheim, a kubai Iberoamericana koncertjeire, valamint Párizs, Valenciennes, Barcelona, Drezda és más városok klubjaiba. Zenetanári munkájával párhuzamosan rendszeresen tart továbbképzéseket és workshopokat, többek között a szombathelyi Lamantin Jazz Fesztivál vagy a Nemzetközi Prágai Jazz Workshop keretében.

Winand Gábor szólókoncertje a 31! fesztivál keretében július 29-én, vasárnap 16:30 órakor kerül megrendezésre a PH-Érték Borszigeten.